עכשיו זה הזמן שלך! יש לך שאלה? אנא מלאו פרטיכם בטופס ונשוב אליכם בהקדם
5 דרכים פשוטות לעשייה, גם כשאנחנו מרגישים עצלנים במיוחד
איך לעשות הכל, כשבא לנו לא לעשות כלום
הרשימה היומית הבלתי נגמרת של משימות דורשת יותר מכוח רצון ושליטה עצמית כדי לבצע אותה ולהיות יעילים ויצרנים.
כולנו יודעים שיש לעשות קודם כל את המשימה החשובה ביותר ואח"כ את כל השאר, אבל זה הרבה יותר מפתה לעשות את הדבר הקל ביותר במקום.
מתיישבים עם הסדרה האהובה בנטפליקס או גוללים באינסטגרם, ויום למחרת יורדים על עצמנו שבזבזנו עוד יום על שום דבר. השיח הפנימי של "איזה מטומטם אתה", "עצלנית חסרת תועלת", "אין לך משמעת עצמית – דביל" וכד' הן רק חלק מהאמירות הקשוחות שלך נגדך.
זה הזמן לעשות אחרת
בעזרת חמש טכניקות פשוטות, אפשר לעזור לך להתגבר על העצלנות ולעשות הדברים החשובים באמת.
בבוקר יום ראשון הגיע אלי בחור בן 43, שהמשימה שניתנה לו על-ידי בשבוע קודם היתה לסדר את מרחב העבודה שלו. ההנחה כמובן היתה, שאם יש בלגן במשרד – גם לא נעים לשהות בו וגם יהיה קשה לייצר משם עבודה. הבחור שלנו הבטיח והתחייב לעשות את המשימה, אבל בראשון בבוקר הוא נכנס למשרד, התיישב ואמר: "עידית אני כל כך חסר תועלת. זה לא שלא רציתי לסדר את המשרד כמו שסיכמנו. אפילו היום בבוקר ידעתי שאני בא אליך, אז אמרתי לעצמי – תסדר את המרחב קצת, כדי שלא תגיד שלא עשית כלום ותתבייש. ואז אמרתי, טוב, אני רק אוכל משהו ואז אתחיל, ואז טוב, אם אני אוכל אני אפתח לדקונת את הטלוויזיה, ואז טוב, אני עוד רעב… וככה עבר הזמן וכבר הייתי צריך לצאת מהבית".
"או.קיי." אמרתי וכמובן שכששתקתי הוא המשיך – "אני כזה עצלן וחסר תועלת".
לזה כבר לא הסכמתי – הביקורת העצמית והתוויות הלא מחמיאות שלו על עצמו לא מקדמות אף אחד לשום מקום. במקום זה, התחלנו לדבר על טכניקות שונות להתמודדות עם ה"עצלות" כמו שהוא קרא לזה, כדי שנוכל לבחור איך להתמודד עם המשימה ולהשיג את המרחב המסודר עבורו.
אספר לכם על הטכניקות שהשתמשנו בהן, כדי שגם אתם תוכלו להשתמש בכלים האלה בעת הצורך, כשהעצלות באה לביקור.
נסו את הדחיינות היעילה:
האוקסימורון של דחיינות יעילה הוא "אופציה גרעינית", שמתאימה לפעמים ששום דבר אחר לא עובד לך. לעתים קרובות אנחנו מתעדפים את המשימה המורכבת ביותר להתחלה, מתוך ההנחה שהאנרגיה הטובה ביותר וכוח הרצון שלנו יקלו עלינו לבצעה. אבל, כוח רצון נחלש במהלך היום וגם האנרגיה מתאדה. הפעם נעבוד אחרת – נוריד את העדיפות שלה לסוף הרשימה. נבצע את המשימות הקלות ראשונות, ככה לפחות חלק מהמשימות ייעשו, מה שיעלה את תחושת הסיפוק וההספק, ואז ניגש לבצע את המשימה הקשה ביותר. דחיינות מתרחשת לעתים מתוך התנגדות/מרידה (וזה לא משנה שאנחנו עושים את זה נגד עצמנו. לא כדאי לחפש בזה היגיון, כי אין…). ולכן עשייה של משהו עדיפה על אי עשייה.
כך בדיוק אמליץ גם לבן שלי לנהוג במבחן – לענות קודם כל על מה שהוא בטוח יודע את התשובה, ורק אח"כ לבצע את השאלה המורכבת או זאת שהוא לא בטוח לגביה. כך הוא לא יבזבז זמן על הספקות ועל חוסר הביטחון. עונים, צוברים ביטחון ותחושה טובה ואז מתמודדים עם החלקים הקשים יותר.
היכנסו למצב טיסה:
כשאנחנו במטוס, אנחנו מכבים את הסלולרי ואת הקשר האינטרנטי שלנו לעולם. מצב טיסה מאפשר להעלים את הסחות הדעת, ואז באורח פלא יש שקט וזמן לבצע את העבודה. אין "טינג" של וואצ'אפ, או קליק של מייל או סתם שיחה שנכנסה, אף אחד לא שואל אם אפשר להפריע בקטנה – יש דממה של עשייה. הכניסו את עצמכם למצב טיסה ותתחילו לעבוד כמה שעות ברצף. תבחרו יעד מועדף (אצלי זה לונדון, חמש שעות טיסה בממוצע), וכשאני נוחתת ביעד המבוקש, אחרי שעשיתי את המשימה שעמדה לפני, אני יורדת כמו תיירת מרוצה.
ספרו לעצמכם את סיפור חייכם:
"מודל מנטלי" זה שם יפה וחגיגי ליכולת לספר סיפור. בספרו של צ'רלס דוהיג "חכמים יותר, מהירים יותר, טובים יותר" מסביר הכותב את השימוש במודל. "מודל מנטלי" – הוא ייצוג פנימי של מציאות, מוחשית ומופשטת כאחד – או לחילופין ייצוג של מציאות במחשבה (ויקיפדיה). כלומר, הדרך שבה מסופר הסיפור של מציאות חיינו/יומנו. אנשים שמצליחים לגרום לדברים לקרות – מספרים סיפור מפורט מאוד על העשייה היומית שלהם. הם יבנו תסריטים מפורטים מאוד ויחשבו גם על מה יקרה כש… מה שיאפשר להם להכין plan B.
הבחור שלנו מיום ראשון השתמש בזה. חשבנו ביחד מה יקרה כשיחזור מהפגישה, מה הוא יעשה בדיוק, מה יכול להסיט אותו מהמשימה – ילדים שחוזרים הביתה, לקוח שמזמין מוצר וכתיבת הצעת מחיר, וגם שסתם לא יבוא לו לעשות את סידור המרחב וכד' – והכנו את הפתרונות לכל אחד מהתרחישים האלה.
השימוש בדימיון/מחשבה לתאר את היום לפני שהוא קורה באמת, יוצר מיקוד ותשומת לב במשימה המרכזית.
עשו שום דבר:
כשלא מצליחים לבצע משימה חשובה, פשוט אל תעשו כלום. כלום, כלומר שום דבר באמת, לא קריאה של מאמר/ספר, לא לראות סדרה בטלוויזיה, שום רשת חברתית, כלום באמת. בסופו של דבר, אחרי כמה דקות של אי עשיית דבר, אתם ככל הנראה תיגשו לבצע את המשימה שעומדת לפניכם, פשוט מתוך השעמום.
טיפ לסיום:
געו במשימה פעם אחת. במהלך יום, יש משימות שדורשות פחות משתי דקות התייחסות. עשו אותן מיד. אל תדחו אותן למועד אחר. קראתם מייל ואפשר להשיב מיד – השיבו וסיימו את המשימה. יש משימה קצת יותר מורכבת – מצוין, החליטו במקום (פחות משתי דקות) מה הצעד הבא ומתי תעשו אותו, הכניסו ליומן ועברו הלאה. זה יעיל וחסכוני בזמן.
ספרו לי איך אתם מתמודדים עם ה"עצלות", מחכה לשמוע, עידית
לא מצאנו מאמרים קשורים